deennl

In de media

En de boer, hij automatiseeert voort... (Augustus 2010)

Tractoren en tal van machines en apparaten vergemakkelijken tegenwoordig het werk op het land en in de stal.

Mede met dank aan Jan en Nico Ezendam Landbouwmechanisatie uit Borne, die zelf al menig machine hebben bedacht en gemaakt.

HERTME - Ooit afgevraagd hoe een buxus zijn mooie kegelvorm krijgt? Of hoe de duizenden die op het land staan er af worden gehaald? ,,Met de hand?" De aarzelend vragende toon van het jongetje maakt al duidelijk dat hij denkt dat het antwoord niet goed is. En dat klopt. ,,Daar hebben we de Globus vormsnoeimachines voor", zegt Jan Ezendam, die met zijn broer Nico directeur-eigenaar is van een landbouwmechanisatiebedrijf in Borne.

Gisteren, op een terrein bij Jachtlust in Hertme, lieten zij aan relaties en andere belangstellenden zien wat er in hun wereld allemaal gaande is. En dat is erg veel, zo blijkt op de open dag. Het terrein staat vol tractoren en shovels en een hele rits ingewikkeld ogende apparaten en machines die het werk van boomkwekers en melkveehouders vergemakkelijken.

De zelfsturende vormsnoeimachine bijvoorbeeld, waar het jongetje naar staat te kijken zonder te weten wat het is. ,,Door ons zelf ontwikkeld. Het snijdt zeshonderd tot drieduizend bollen per uur. Het snijsysteem is wereldwijd gepatenteerd. Je kunt er ook piramidevormen of cilindervormen mee snoeien." Ezendam vertelt nuchter, wat ook het handelsmerk is van het 26 jaar oude bedrijf. Zo wordt in alle stilte ook verder gewerkt aan de doorontwikkeling van een systeem voor plantgatenboren en snoeien met GPS via satellieten. Tot op een centimeter nauwkeurig. Het levert de tuinder tijdsbesparing op. De machines nemen het over van de handen, hoort het jongetje iemand zeggen.

Bekijk ook