deennl

In de media

Gebr. Ezendam BV installeert de eerste GEA MIone 4-box in Nederland (2013)

De MIone 4-box melkrobot is geïnstalleerd in Hollandscheveld.
De MIone 4-box melkrobot beschikt over een capaciteit om 200 melkkoeien gemiddeld 3 keer per dag te melken.

Gebr. Ezendam BV heeft in samenwerking met GEA Farm Technologies de eerste 4-box MIone melkrobot geïnstalleerd in Nederland bij familie Bakker in Hollandscheveld. De familie Bakker is in 2007 begonnen met automatisch melken. Het melken werd gedaan met een 3-box automatisch melksysteem. Capaciteit en vernieuwing waren de redenen om te kiezen voor 4-box MIone melkrobot.

Familie Bakker melkt op dit moment rond de 160 koeien. De huidige stal kan 200 melk- en kalfkoeien huisvesten. De visie van de familie Bakker is om 200 koeien te gaan melken, 2 miljoen kilogram melk per jaar te leveren en dit in samenhang met weidegang. Met de 4-box MIone melkrobot is dit te realiseren.
Werking MIone melkrobot
De koe komt de vrije melkbox binnen en staat comfortabel op een met rubber bedekte vloer. De koe wordt geïdentificeerd door middel van een Responder of Rescounter (extra activiteitsmeting) en haar gegevens worden opgevraagd bij de computer. De robot verschuift de voerbak en past de box zo aan de lengte van het dier aan (automatisch indexeren), zodat de koe correct voor de aansluitarm gepositioneerd is. Nu wordt de individueel gecalculeerde voedingshoeveelheid in kleine porties precies toegedeeld.
Door middel van een 3D-camera zal het melkstel zich met de melkbekers onder de individuele spenen positioneren. Direct na het aansluiten verplaatst de arm zich naar de volgende box. Op deze manier verblijft er geen gevoelige techniek onder de koe. Dit minimaliseert het uitvalrisico en de aansluittechniek werkt gegarandeerd economisch: slechts één aansluitrobot per installatie is voldoende. De melkbekers worden pneumatisch opgetild en accuraat om de spenen geplaatst. De melkbekers zitten, flexibel opgezet, in het melkrek, zelfs tijdens het melken. Het melkrek dient tijdens het melken als slanggeleider. Als een melkbeker af zou vallen, zou deze gelijk worden opgevangen door de houder, zodat melkbekers nooit in contact komen met de vloer. Hierdoor vindt er geen versmering van de melkapparatuur plaats.
De MIone melkrobot staat bekend als een duurzaam melksysteem met de laagste kosten. Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat de MIone melkrobot de beste melkkwaliteit levert, zorgt voor een zeer laag celgetal, zorgt voor de laagste zuurtegraad en flexibele doorgroeimogelijkheden biedt. De MIone melkrobot is daarom ook uitgeroepen tot “Beste melkrobot van 2013”.

Bekijk ook