deennl

In de media

Eén Twentse Portaaltrekker voor al het werk (2013)

Gebr. Ezendam heeft een portaaltrekker ontwikkeld die alle werkzaamheden in een teelt kan uitvoeren, met of zonder gps.

Werktuigen kunnen tussen de voor- en achteras hangen, maar ook in een hefinrichting. De spoorbreedte is bovendien variabel evenals de hoogte van de cabine.

De noviteit van Gebr. Ezendam heet GlobusTrac. Voor het mechanisatiebedrijf uit het Twentse Borne is het de allereerste echte portaaltrekker van eigen tekentafel, die gemaakt is in de eigen werkplaats. Tot zijn komst bestond het merk Globus van Ezendam immers puur uit halfautomatische machines op planten te snoeien en om kluiten rond te steken. Enige jaren geleden heeft het bedrijf weliswaar een aparte zelfrijdende machine ontwikkeld, maar daar kun je zelf niet op zitten, omdat het een robot is die op gps werkt.
Vroeg je bij Ezendam naar een trekker die over 1m hoge planten kon rijden, dan werd er bijvoorbeeld een Landini hoger op zijn wielen gezet. Voor nog hogere planten kwam je al gauw uit bij een Rath, het Oostenrijkse merk waarvan Ezendam dealer is.

Beperkingen standaardtrekkers
Kleine en lichte werktuigen zoals schoffels zijn technisch goed onder een Rath te hangen, aldus Ezendam. Maar voor bijvoorbeeld zware steekunits is er te weinig ruimte tussen de voor- en achteras. Die zijn wel achter op de trekker te bouwen, maar dan moet dat zware gewicht wel worden gecompenseerd door het nodige frontgewicht.
Voor al dat aanhangend gewicht is een Rath net te licht gebouwd. Dat vindt niet alleen Ezendam, maar ook Gerard Brabers, kweker in het Brabantse Dongen. Brabers was al een tijdje op zoek naar een nieuwe portaaltrekker voor zijn hoofdteelt: verplante Taxus tot 2,5m groot.
De kweker heeft een verhoogde fiat, maar die kan slechts over maximaal 90cm hoge planten rijden. „Dat schiet niet op.” En portaaltrekkers uit de wijnbouw vindt Brabers net zo ongeschikt voor zijn teelt als een Rath. Omdat zulke trekkers een dusdanige wielaandrijving nodig hebben, dat er brede sporen voor nodig zijn. „Die heb je wel in de wijnbouw, maar niet in de boomteelt.”
Brabers wilde niet veel grond verliezen aan rijsporen. De nieuwe portaaltrekker moest daarom niet over één rij kunnen rijden, maar over twee met Taxus tot 2,5m groot. De trekker moest diverse werkzaamheden dus tweerijig kunnen uitvoeren: plantgaten boren, spuiten, bemesten en ondersnijden.

Wensen van kweker
Brabers legde zijn wensen neer bij Ezendam. Negen maanden later was de GlobusTrac PT2500 (portaaltrekker met 2.500mm ofwel 2,5m doorrijhoogte) een feit. Brabers heeft de trekker nog maar kort in gebruik. Al het verplantwerk is er mee uitgevoerd, en er is ook al mee gespoten tegen onkruid. Andere werkzaamheden zullen ermee volgen.
De kweker gaat met de portaaltrekker niet snoeien en rondsteken, want hij heeft al een halfautomatische snoeier en steker van Ezendam. Met deze machine steekt hij zijn Taxus bovendien selectief rond. „Het lukt nooit om Taxus voor de voet op te rooien, want er staan zoveel diverse maten. Thuja en Chamaecyparis zou je wel voor de voet op kunnen rooien.”
Misschien komt er nog gps op de portaaltrekker, maar voorlopig rijdt Brabers zelf de sporen voor het planten. Het eerste spoor maakt hij trouwens niet met de GlobusTrac, maar met een gewone trekker. Omdat hij vanuit de cabine van de portaaltrekker, die vooropzit, niet goed de voorwielen kan zien.

Derde trekker in de maak
De portaaltrekker van Brabers is niet meer de enige GlobusTrac. Ezendam heeft inmiddels een tweede trekker gebouwd, voor een Limburgse kweker, maar deze trekker is een driewieler. Een derde GlobusTrac is in de maak voor een andere Brabantse kweker. Deze zal weer wel op vier wielen lopen, en ook nog op gps. Die kweker gaat er drie rijen tegelijk mee boren, snoeien en rondsteken. De doorrijhoogte wordt 1,8m; dus lager dan die van Brabers.
In de basis is een GlobusTrac telkens dezelfde trekker, maar hij kan dus verschillend zijn uitgevoerd. De verkoopprijs is daarom klantafhankelijk, aldus Ezendam.

Bron:
De Boomkwekerij (vakblad)
Uitgave 31
9 augustus 2013

Bekijk ook