deennl

In de media

Gebr. Ezendam in Borne over innovatie: “Je krijgt een idee en probeert of het werkt”. (2006)

Landbouwmechanisatiebedrijven zien een deel van hun traditionele markt verdwijnen.

Een nieuw product voor een nieuwe markt ontwikkelen ligt dan ook voor de hand. Eenvoudig is dat niet. Maar als de innovatiestap eenmaal is gezet, kan het snel gaan. De modelsnoeimachines van Gebr. Ezendam vinden nu al hun weg over
de wereld.

Het aantal industriële mkb-bedrijven dat nieuwe producten op de markt brengt, is de afgelopen tien jaar gedaald van 65% naar 40%. De reden daarvoor is dat de nadruk nog altijd sterk ligt op kennisontwikkeling en minder op de toepassing ervan. De overheid kan nog zoveel geld pompen in onderzoek, als de kennis niet bij de bedrijven komt levert het geen economische groei op. Jan en Nico Ezendam van Gebr. Ezendam in Borne vertrouwen op hun eigen technisch inzicht en beginnen gewoon. Enkele jaren geleden benaderde een bevriende boomkweker hen. Of zij niets konden verzinnen om de coniferen makkelijker uit de grond te halen. De broers Ezendam gingen aan de slag en ontwikkelden een coniferenrooimachine. Daarmee stonden zij mede aan de wieg van de mechanisatie in
deze sector.

Wat wil de klant?
Op dit moment is de modelsnoeimachine het paradepaardje van het bedrijf. Het product is goed voor de helft van de omzet en tweederde van het bedrijfsresultaat. “Wij meenden dat het snoeien van bolvormige planten efficiënter moest kunnen. Je krijgt een idee, probeert wat uit en dan blijkt al snel of het werkt in de praktijk.” Het was meteen raak. Binnen een jaar tijd verkocht Gebr. Ezendam in Nederland honderd ‘bolknippers’ met een kleine radius. De kwaliteit van de planten verbetert met 50%, de besparing op de arbeidskosten is 300%. De machine is dus zo terugverdiend. Ezendam is niet verbaasd over het succes. “Zoveel klanten, zoveel wensen. Die marktbenadering is belangrijk om een goed product in de markt te zetten.”

Olijfstruiken.
Ezendam zoekt naar nieuwe afzetmarkten. Vooral de meer zuidelijke landen zijn interessant. “De planten groeien er sneller en worden dus veel vaker gesnoeid. Bovendien worden er ook andere plantensoorten gekweekt.” Ook verschilt de kweeksituatie van die in Nederland, constateerde Ezendam tijdens een bezoek aan Italië en Israël. “In beide landen staan de planten in potten in plaats van in vaste grond. We hebben het systeem daarop aangepast. In Israël gaan we iets verzinnen voor hele kleine kegelvormige planten. Uiteindelijk zijn de olijfstuiken in Spanje misschien een mooie uitdaging.”

Machineveiligheid.
Bij het ontwikkelen van een nieuw product staat de functionaliteit voorop, maar voldoen aan de juiste veiligheids- en milieueisen is zeker zo belangrijk. Daarvoor riep Ezendam de hulp in van PKM. Rien de Groote hielp bij de implementatie van Europese Richtlijnen en het verkrijgen van de CE-markering voor diverse producten. Ook was hij behulpzaam bij het opstellen van de verplichte documentatie over de producten. En om met succes de Duitse markt op te gaan, doorloopt het bedrijf onder begeleiding van PKM een keuringstraject voor de GS-prüfung voor modelsnoeimachines. Zo wordt ook de toegang tot andere Westerse afzetmarkten eenvoudiger, meent De Groote. Wereldwijd zijn nog volop mogelijkheden. Ezendam is allerminst somber over de toekomst van de Nederlandse industrie. “Europa moet het niet hebben van massaproductie. Wij zijn juist sterk in het bedenken van een oplossing voor een specifieke klantvraag. Al die aandacht voor de kenniseconomie is prachtig. Maar uiteindelijk moet je toch gewoon initiatief nemen en iets in elkaar zetten.”

© PKM (06-10-2006)

Bekijk ook