deennl

Nieuws

Valtra XN kniktrekker

Valtra haalde het concept ‘kniktrekker’ in een verbeterde vorm weer uit de ijskast.

In 1999 introduceerde toen nog Valtra Valmet de X. Na de overname door Agco werd de X door Valtra uit het programma gehaald. Nu komt het terug, onder de naam XN.

De XN heeft naast een knikkend frame ook voorwielbesturing. Naast een betere wendbaarheid maakt het ook hondengang mogelijk, wat erg handig kan zijn bij bijvoorbeeld schuifwerk langs een muur of het wegschuiven van voer bij een voerhek. Hij kan in zekere mate zijwaarts worden gestuurd om bodemverdichting op akkers te voorkomen. Tijdens het sneeuwschuiven of vegen kan er veilig langs stoepranden worden gereden.

De knikbesturing en sturende vooras werken geautomatiseerd zodat de mate van knikbesturing afneemt naarmate de rijsnelheid hoger wordt.

De knikbesturing is mogelijk op de viercilindermodellen N123, N143 en N163 Direct. De tractoren zijn 300 kg zwaarder en 60 cm langer dan de standaard uitvoeringen. De gewichtsverdeling is 45% op de vooras en 55% op de achteras. De trekkers kunnen met standaard Valtra voorladers worden uitgerust. Bij de knikbesturing zijn dezelfde opties verkrijgbaar als bij andere Valtra tractoren. Denk hierbij aan een stalen brandstoftank voor bosbouwwerkzaamheden en een SVC cabine met beter zicht naar opzij voor werk in de stad.

De draaicirkel is ongeveer 15 procent kleiner dan die van zelfs de meest wendbare concurrenten!

Eerdere studies toonden aan dat het voorladerwerk met een kniktrekker ongeveer 35-40 procent sneller kan plaatsvinden dan met een standaard trekker. De werksnelheid is hoger dankzij onder andere de grotere wendbaarheid. Ook het feit dat de trekker zijwaarts kan worden gestuurd zonder voor- en achteruit te rijden maakt de werksnelheid hoger.

Uiteraard kunt U bij Gebr. Ezendam BV terecht voor deze wendbare tractor. Voor meer informatie neemt U geheel vrijblijvend contact met ons op.

Bekijk ook