deennl

Nieuws

Nieuw snelheidsrecord voor Valtra

Wereldkampioen rally Juha Kankkunen heeft met een Valtra op Nokian banden een nieuw wereldsnelheidsrecord gevestigd.

De voormalig rallyrijder behaalde met de tractor op een afgesloten snelweg in Noord-Finland een snelheid van 130,165 km/u of 80,88 mph. De rit, op initiatief van Valtra en Nokian Tyres, vond plaats onder winterse omstandigheden met temperaturen onder het vriespunt. Met deze test wilden de partijen de aandacht vestigen op de nieuwe Valtra T-serie tractoren en 's werelds eerste winterband voor tractoren, de Nokian Hakkapeliitta TRI. Bij de recordpoging bestuurde Juha Kankkunen een Valtra T-234 met Nokian Hakkapeliitta TRI 440/80R28 151D & 540/80R38 167D banden.

Juha, afkomstig uit Finland, heeft vaker snelheidstests gedaan, met auto's weliswaar. Dit was zijn eerste keer met een tractor. "En we hebben meteen een wereldrecord gevestigd! De weersomstandigheden vormden een serieuze uitdaging, maar de Valtra tractor op de Nokianbanden bleek een gouden combinatie", aldus Kankkunen.

Het traject was totaal ongeveer 2.300 meter lang. Halverwege dit traject werd in beide richtingen de gemiddelde snelheid gemeten over een afstand van 50 meter. De snelheid van 130,165 km/u heeft een plek gekregen in het Guinness Book of Records.

Bekijk ook