deennl

Nieuws

Dippen in de tepelvoering

Eén van de basisvoorwaarden van hygiënisch melken is het dippen van de spenen aan het eind van het melken.

In de steeds groter wordende melkstallen is het steeds lastiger om dit qua arbeid goed in te passen. Spray-systemen kunnen dit verlichten maar leveren vaak een matige bedekking, zeker in relatie tot het spray-gebruik.

Met de introductie van de Monobox melkrobot is het, naast het Apollo systeem voor IQ melkstellen, nu ook mogelijk bij automatisch melken om volautomatisch te dippen in de tepelvoering. Beide systemen bevatten standaard een volautomatische backflush.

Toepassing van een backflush systeem maakt de kans op een kruisbesmetting van met name koegebonden bacteriën nihil. Door gebruik te maken van een ontsmette waterstofperoxide oplossing (met Romit BF) kan dit met koud water plaats vinden en is er geen energie-verslindende warmwater voorziening nodig.

Door het dipmiddel vanuit de kop van de tepelvoering langs de speen te doseren, komt het middelengebruik optimaal over de gehele lengte van de spenen terecht. Hierdoor wordt de huidverzorging optimaal uitgevoerd. Door het automatiseren van het dippen en back-flushen wordt tevens veel arbeid bespaard!

In de Monobox melkrobot maakt het dippen in de tepelvoering deel uit van het “everything inline”-principe: van voorbehandeling tot nadippen en backflush, alles in één tepelvoering.
Zowel Apollo als de Monobox borgt de voedselveiligheid doordat de doorvoer naar de tankmelk mechanisch wordt afgesloten voordat er dip gedoseerd wordt. Tevens vindt er altijd een back-flush plaats om eventuele dipresten in de tepelvoering uit te spoelen. Deze beide systemen zijn getoetst aan de kwaliteitssystemen van de Nederlandse zuivelondernemingen.

De middelen die geschikt zijn voor zowel Apollo als de Monobox zijn de hoogwaardige jodiumspray LuxVet 50S en de sterke chloorhexidinespray SensoSpray 50. Deze laatste is vanaf heden nieuw beschikbaar voor de Nederlandse markt.
LuxVet 50S is een premium-spray met diergeneesmiddel-registratie. LuxVet 50S bevat namelijk 5.000ppm jodium en een speciaal complex van huidverzorgende stoffen.
Het biocide geregistreerde SensoSpray 50 bevat 5.000ppm chloorhexidine en een hoog gehalte aan huidverzorging.

Op Youtube zijn diverse GEA filmpjes te vinden over o.a. Apollo en de Monobox. Voor meer informatie kunt U uiteraard terecht bij Gebr. Ezendam BV.


Bron: GEA Farm Technologies.

Bekijk ook